Våra minnen genom åren - Julkalender 2024

25.12.2024

God fortsättning! 💚 

Vi fyra uppfödare bakom Satsakallt.se har under december månad bjudit på en julkalender innehållandes 24 minnen från våra uppfödarliv genom åren som vi har delat med oss av på vår facebooksida. Här kommer alla minnen samlade. Trevlig läsning!


LUCKA

"Allting börjar med ett sto. Efter några års arbete på Sveriges största kallblodsstuteri var det helt självklart att min första egna häst skulle bli en kallblodstravare. Jag hade träffat henne på betäckning på stuteriet och blev redan då helt kär. När hon sedan dök upp i en annons några år senare kunde inte ens min tomma studentplånbok stoppa mig. Jag glömmer aldrig dagen jag hämtade hem henne. Mitt första avelssto, min blivande bästa vän, min Q!"

/ Linette (L.Q.Kallblodsuppfödning) 

LUCKA 2

"Klara Pengar R.F. född 2012 (döpt efter Ready Cash) är en av uppfödningarna i första kullen som döptes R.F. "Klara" blev även den första hästen som jag både fött upp, kört in och tränat till premie och kval. Klara Pengar R.F. såldes på auktion på Dannero i augusti som tvååring till Susanne H Osterling. Duon fixade sedan första segern tagen av en R.F.uppfödning, på Hagmyren 2015 som treåring. "

/ Frida (R.F. Kallblodsuppfödning) 

LUCKA 3

"På denna bild ser ni en lycklig 8 år gammal Kristin, som hänger runt halsen på mina föräldrars uppfödning Kung Viggo (Vinnmona - Viggo Best). Brevid står snälla arbetshäst Kaj, som min far körde timmer med i skogen. Mina föräldrar födde upp ett 20-tal kallblodstravare under min uppväxt och jag tänkte nog att alla hade föl hemma på sommarlovet. Idag vet jag bättre. Jag fick troligtvis min kärlek till kallbloden med modersmjölken. Vackra fuxen Kung Viggo tog för övrigt 10 vinster och var placerad i hälften av sina 41 lopp. Så jag för arvet vidare med uppfödning i Vitterarv! "

/ Kristin (Vitterarv gård)

LUCKA 4

"Anna och Emma, systrarna från Ivarsgården, hade länge drömt om en egen häst. Till slut insåg föräldrarna, som var helt novis på häst, att intresset inte skulle klinga av och att det var lika bra att skaffa en egen. Budgeten blev inte hög och sökområdet var inte stort, men vi hittade vår älskade Bugga i en by ett par mil bort. Hon var enligt säljaren "ett riktigt krutpaket" och Anna blev uppslängd i farten när vi var där för att provrida. Tillsammans med Bugga gjorde vi allt möjligt roligt; tolkade med snowracer, körde släde, badade barbacka om somrarna, och inte minst så lät vi seminera henne för att få vårt första egna föl!

/Emma och Anna (Ivarshästarna) 

LUCKA 5

"Mitt första föl. Jag har så många minnen kring denna häst att det är svårt att välja ett. Han var den första jag sålde vilket var en upplevelse i sig. När han sprang godkänt premielopp i mars som tvååring firade vi med att bo på hotell efteråt, jag var helt lyrisk och så stolt. På unghästvisningen fick jag visa honom till Best in show och när han kvalade på en 35-tid samma år i september var jag så tagen att jag behövde stanna bilen. Att debuten sedan dröjde ett par år pga tråkiga skador gjorde inget med facit i hand. Som jag lyckogrät vid första segern, och som jag glädjes åt att han radade upp 8 raka segrar från debuten och senare radade upp 5 raka segrar till. Att få föda upp en sådan häst på första försöket är få förunnat, jag har L.Q.Widde att tacka för alla upplevelser och den fina starten som uppfödare!

/ Linette (L.Q.Kallblodsuppfödning)

LUCKA 6

"R.F. Kallblodsuppfödning, vad står "R.F." för? Jo Robert och Frida. Det är jag, Frida, som är den stora hästnörden och som driver den största delen av verksamheten. Robert hjälper till när det behövs extra händer och gör ett stort jobb med att köra hem hö. Jag hade fött upp hästar tidigare, men då vi flyttade från en lägenhet till ett eget ställe blev det aktuellt att börja om med avel. Ett uppfödarnamn behövdes, helst ett kort namn, och det blev det våra "initialer". Våra hästar döps utöver det med vinnaren i Prix d'Amerique och/eller Elitloppet, samma år de är födda, som förlaga. (Om vi har tre uppfödningar samma år även vinnaren i Oslo Grand Prix). Då kallblodstravare ska döpas på Svenska eller Norska så vrider vi och vänder lite på namnet och hittar vår egen tolkning. Kolla in på vår lista med uppfödda hästar och se om du kan lista ut vem som är "förlagan" till namnet. (Vit Salighet R.F. är döpt av ägaren då de köpte tidigt och Frans R.F. är omdöpt efter försäljning.)Efter lite klurande och "konstnärlig frihet" så blir det ett mer eller mindre långsökt namn...

Med årets föl så finns det 25 uppfödningar med uppfödarnamnet R.F.Årets föl heter:
Fana R.F. - Banderas Bi
Idde R.F. - Idao de Tillard
Drömhäst R.F. - Horsy Dream

Å detta skulle ju handla om minnen, jag har många härliga sådana från diverse travgalor!" / Frida (R.F. Kallblodsuppfödning)

LUCKA 7

"1990 köpte mina föräldrar ett nytt stort avelssto, Lorri Best. Hon var det vackrast häst jag hade sett! Framtill detta, hade jag tjatat på mina föräldrar att jag ville ha en egen D-ponny. Men när Lorri kom in i mitt liv, så slutade jag med det och därefter har jag endast ägt kallblodstravare. Hon var också starten på min kärlek till stora stolta kallblodsston. Jag red barbacka på henne överallt mellan hennes fölningar och tryggare häst fanns inte. Visst kunde de gå undan och stoppsträckan kunde ibland vara bortåt 100 m, men hon var snällare än alla ponnyer tillsammans. När det gällde just avelsbiten, så var många av hennes avkommor otursförföljda. MEN hon blev senare mormor till en av våra folkkäraste hedershästar, nämligen Stamping! Jag vet otaliga gånger mamma satt å hejade fram honom till seger och sa att Lorri fick upprättelse i himlen".

/ Kristin (Vitterarv gård) 

LUCKA 8

"Minnen från vårt första föl, som vi fick efter flera misslyckade försök att få Bugga dräktig - men plötsligt en dag hade hon rymt från hagen, och promenerat de knappa 2km till stuteriet och där parkerat sig utanför hingstens box! Några dagar senare visade hon sig till allas stora förvåning vara dräktig! Prinsen körde vi in själva, mot bättre vetande såhär i efterhand, inridningen bestod i att Anna lyfte upp Emma på honom så var det klart. Han fick dra oss i släden på grannbyarnas årliga slädtur till marknaden, ja med honom har vi nog gjort allt. När Anna flyttade till Laholm fick Prinsen följa med och prova dra vagnen i det enorma ridhuset, körandes koner och ett o annat (misslyckat) dressyrprogram. Vår första uppfödning, Ivarsprinsen, som döptes efter vår hemgård Ivars."

/ Emma och Anna (Ivarshästarna)

LUCKA 9

"Jag har varit med när nästan alla mina 16 föl fötts, med några få undantag. För mig är fölningarna bland det bästa med att vara uppfödare, det finns ingenting lika spännande, och det är en stor lycka varje gång det går som det ska. Jag fascineras varje gång, naturen är otrolig och den där första kontakten mellan sto och föl när de hälsar och gnäggar på varandra är verkligen helt fantastisk att få uppleva. Efter fem hingstar på raken från första fölet var längtan stor efter ett stoföl. Jag hade turen att få köpa Lome Edel 2017 och tanken var att spara ett sto ur henne. Edel var ett fantastiskt avelssto som fick alla sina föl mitt på dagen och hon ville alltid ha mänskligt sällskap vid fölningen. På nationaldagen 2018 stod hon vid grinden i hagen och visade tydligt att hon ville gå in mitt på dagen. När jag släppte in henne i boxen lade hon sig direkt och fölade. Ut kom det sötaste stofölet jag sett, vilken lycka! Äntligen hade jag ett sto att spara ur denna fina stam, och tänk - nu står hon hemma i hagen med sitt eget första föl vid sidan, lika fin och lugn mamma som sin egen mor, min fina L.Q.Enja!"

/ Linette (L.Q.Kallblodsuppfödning)

LUCKA 10

"2014 föddes denna härliga individ, på papperet kändes stamtavlan precis som jag vill ha den. Snabb generationsväxling och ett IK på 4.4%. Som exempel hittar man Järvsöfaks i tredje led och Eldning i fjärde led. (Det bör kommas ihåg att denna "gjorde" jag för elva år sedan.) Olika individer i de första tre leden och först i fjärde led återkommer samma individ två gånger. De två individer som återkommer två gånger i fjärde led är Solbergstjerna och Elding. Stamtavlan innehåller dessutom massor av bra individer så det borde finnas mycket bra genetiskt material, eller väldigt lite dåligt i alla fall, som kan följa med vidare. Denna lilla tjej döptes till Marre R.F. (Maharajah som namne). Jag gillade henne från dag ett, hon var social, glad och orädd. Hon blev kvar i min träning till sommaren som tvååring och såldes efter godkänt premielopp till Stall Kiro AB. Där fick hon de bästa av chanser och såg till att vi fick vara med i en Klassisk final. Marre R.F. tog 2017 en tredjeplats i Kriteriestoet på tiden 1.30,5 med Ove A Lindqvist i sulkyn. Det var en fantastisk upplevelse och vi blev dessutom medbjudna på Kriteriebåten av Jerker och Ranja. En härligt minne hela den helgen! Vi fick köpa tillbaka Marre för avel och hon har två avkommor. Tyvärr gick hon inte avla på mer på grund av förlossningsskada och lever nu som hobbyhäst. Marre har en avkomma som blir tre år nu vid årsskiftet som är avlad med samma tanke som henne. Snabb generationsväxling, och han har redan i år tagit en "seger" då han blev Best i show på Sleipner Ådalens unghästvisning. Så nu håller vi tummarna att han för vidare Marres arv och ger oss nya minnen från en klassisk final!"

/ Frida (R.F. Kallblodsuppfödning) 

LUCKA 11

"När jag för ca 10 år sedan valde att följa i mina föräldrars fotspår och börja avla själv, så startade allt med min Eld Vira (Järvsöfaks - Eld Vittra). Min Vira var född här hemma, som hennes mor och mormor före henne. Hon hade varit min ridhäst i många år, men framförallt var hon min bästa vän, min terapihäst och den klokaste häst jag mött. Sorgligt nog så överlevde inte hennes första föl och jag fick vänta ett år till på att få ett eget föl. Jag erkänner det var en fasansfull väntan, kommande våren vet jag inte hur många nätter jag vakade och satt uppe. Men till slut var väntan över och jag satt ute i gräset å tittade när lilla Dolomit föddes. Lyckan när han var uppe på benen på noll tid och kvick att dia, är nästan obeskrivlig. Det är något visst, den där första tiden med ett föl, att få knyta kontakt och forma ett litet föl. Jag skulle nog vilja att det är något av det finaste jag vet och en av orsakerna till att jag är uppfödare."

/ Kristin (Vitterarv gård)

LUCKA 12

"Något som många hästnördar gillar är att läsa annonser, inte för att man kanske ska ha någon fler häst – egentligen – men ifall det där perfekta kapet dyker upp…Och en gång hände det att jag gjorde precis det där fyndet, i en Blocket-annons som egentligen mest gällde ett ettårigt sto men som också kort nämnde att ett äldre sto var till salu för en mindre summa. Inget namn på henne.Efter att ha kollat upp ettåringens stam så anade jag att det äldre stoet till salu kunde vara hennes mamma, Ternevi. Ett sto efter Pilmin och u. Terne Tu, som hade varit en riktig topphäst på banan och kom ur Viktorias möderne. Det här var mitt fynd och vi köpte Ternevi osedd, vilket var en stor grej för oss då men som vi sedan gjort med fler avelsston.Ternevi kom hem till oss med transportör och jag minns fortfarande första gången jag mötte hennes snälla blick, den blick som både hennes dotter Ternetösa och dotterdotter Ivarssvassa har ärvt! Så underbara, glada och snälla hästar från den här stammen, som har spridit glädje i vår vardag i snart 20 år nu!"

/Emma och Anna, Ivarshästarna

LUCKA 13

"Roterna köpte jag från Stall Tåga i Boden i slutet av 2015. En mycket snäll men väldigt speciell dam vars avkommor varit mycket talangfulla men tyvärr otursförföljda, apropå fredag den 13e.. På sina totalt 10 avkommor fick Roterna bara ett enda stoföl, som även hon drabbades av olycka och avlivning. Innan dess hade hon dock fått två stoföl, dvs barnbarn till Roterna.Hos mig fick Roterna fyra fina hingstar, trots att jag varje gång önskade mig ett sto att avla vidare på. Så när den sista hingsten föddes hos mig bestämde jag mig för att fråga uppfödaren om jag fick köpa Tåga Tilda, ett av barnbarnen till Roterna, och 2020 välkomnade vi Tilda till flocken (till vänster i bild, bredvid mormor Roterna och hennes sista och tionde avkomma). Tåga Tilda har flera av Roternas fina egenskaper, men ett mycket stabilare psyke som hon verkar nedärva, vilket gör att jag tror hon kommer lämna bättre än mormor i aveln. Vid årsskiftet fyller första avkomman 3 år och det blir spännande att följa honom!".

/ Linette (L.Q.Kallblodsuppfödning) 

LUCKA 14

"Här startade kärleken till kallblodstravaren, med en valack född 1990 vid namn Modd Spillevink (Dally Junior - Spillra). Där startade drömmen om en egen häst på riktigt! Det skulle dock gå ett antal år innan jag 18år gammal köpte min första egna häst år 2000. En då ettårig kallblodstravare, Kariessa Forte (Tandtroll - Frejmona). Jag skulle nog säga att jag gillar hästar och jag har ägt både varm- och kallblodstravare. Men när jag började intressera mig för avel så insåg jag snabbt att, för att kunna välja de hingstar jag ville ha så var det kallblodstravare som var det enda alternativet. Ekonomiskt så blev det snabbt långt över min "budget" när jag började drömma i varmblodiga stamboken... Det första stoet jag betäckte var min allra första egna häst Kariessa Forte. När jag sedan ville köpa mig en ny häst så letade jag redan på en annan "hjärtehäst", Snärtlilja (Salsnes Troll - Snärtbesta) och fick köpa en dotter till henne vid namn Änga Märta (Lome Kongen). Snärtbesta var ett fantastiskt avelssto, hon fick 15 avkommor och alla vann lopp! Hon lämnade en miljonär och en godkänd avelshingst. Hennes avkommor sprang in 3 562 954kr. Tyvärr fick vi inget sto ur Änga Märta annars hade det nog stått en avkomma eller ättling till henne i stallet nu.I stallet står istället nu tre ston helt utan "känslomässig" koppling, å det funkar ju bra det med. Förhoppningsvis så kan ju de och deras avkommor skapa härliga minnen i framtiden."

/ Frida (R.F. Kallblodsuppfödning)

LUCKA 15

"Detta minne tar mig tillbaka till en höstdag 2018, när jag och Linette i vanlig ordning höll på att dona med våra fölar och Linette lyckas filma min Dellenit… den film som senare fick honom såld och än idag ger mig rysningar! Ni som vet, ni vet känslan som vissa speciella hästar ger en redan från dag ett. Från första gången jag såg Dellenit trava, så tänkte jag WOW! All sorg över att vi aldrig fick se hans otroligt vackra och talangfulla moder Lassas Busan (Lassas Travina – Håkon Jo) visa upp sig på banan, skulle blekna. När Dellenit sen fann sin människa i David, kunde resan börja. Den 4-åringssäsong som han gjorde kommer jag aldrig att glömma. Med 8 vinster, en grym insats i svenska derbyt och ett nytt svenskt rekord för fyraåriga hingstar och valacker på långt på Bergsåker när jag var på plats och jublade av glädje! Det är stort som liten uppfödare få föda upp en sådan häst!"

/Kristin (Vitterarv gård)

LUCKA 16 

"Delad glädje är dubbel glädje brukar man säga men i detta fallet kanske fyrdubbel glädje! Satsakallt pratar jag om då. Att vara uppfödare kan kännas lite ensamt ibland, man stretar på hemma och det är ett långsiktigt arbete då det tar flera år innan man får se resultatet av arbetet. Samtidigt så är det jobb varje dag, 365 dagar per år. Att då ha mina kollegor att dela framgång och glädje, men även frustration och sorg med är fantastiskt. Hjälpas åt med att marknadsföra uppfödningar, som huvudsakligen sker via www.satsakallt.se och sociala medier. Att kunna åka på nån lite nördig resa tillsammans ibland och kolla på hingstar, unghästar, lösdrifter och bra lösningar för vardagsarbete. Men den mesta stöttningen och inspirationen sker i vardagen, via Messenger. Det faktum att vi hjälper varandra att lösa problem, klura kring hingstval, foderfrågor och hejar på varandras uppfödningar som kommer ut till start. Att det finns någon som kan lyssna och förstå, bara ett meddelande bort, betyder så mycket. Så tack brudar, för alla fina minnen vi skapar tillsammans!"

/Frida (R.F. Kallblodsuppfödning) 

LUCKA 17

"Det var torsdag den 21:a juli 2011 och Annas familj var hemma i Jämtland på sommarsemester. Emma jobbade hela dagen på apoteket men vi bestämde oss ändå för att köra iväg till Bergsåker på kvällen och titta på Monté SM, där vår uppfödning Ivarsqvick skulle starta. Vår mamma följde också med, samt Annas 2 mån bebis Gustav."Qvicken", som vi kallat honom, hade nyligen inlett sin montékarriär och den hade börjat lovande med en seger i den hittills enda starten. Att gå ut i SM direkt efter det kändes optimistiskt, men ett bra lopp skulle han nog kunna göra…Känslan när han kommer flygande ute i spåren på upploppet och plockar placering efter placering – den var mäktig! Förhoppningarna om ett bra lopp omvandlas till "han ligger trea!" och till sist "HAN VINNER!!"Tårarna sprutade och vi hoppade upp och ner av glädje, det kommer man aldrig glömma!"

/ Emma och Anna (Ivarshästarna) 

LUCKA 18

"Av en slump kan man nog säga, lärde jag känna Kristin genom gemensamma kontakter och facebookgruppen Kallblodsavel. Sedan 2017 har vi haft våra hästar tillsammans på bete hemma hos henne varje sommar. Det är en enorm glädje att se våra föl leka sig starka varje år, och en fantastisk möjlighet för mig som själv har begränsat med mark hemma.Vi följer våra olika årskullar genom livet och det finns många minnen att blicka tillbaka på. Första kullen födda 2017 kom aldrig till start men vi hittar vinnare i kullarna födda 2018 (Dellenit och L.Q.Rille), och i kullen född 2020 (Beryll och L.Q.Eddie). Kullen född 2022 fyller 3 år vid årsskiftet och där har vi fyra fina uppfödningar att hoppas på framöver. Vi är övertygade om att mycket lek på stora ytor med andra föl ger en bra grund för tävlingslivet. Tillsammans har vi gjort otaliga försök att fota och filma våra föl, och det är inte det lättaste. Ofta står jag bakom kameran medan Kristin får bjuda på hela registret av clown-skills för att få till det perfekta materialet. Detta innebär att jag har ett helt album av min fina vän hoppandes, tjoandes, halvt krypandes, både på bild och film - allt för att fånga fölen uppställda med vaket uttryck, eller travandes med spänstiga steg. Det finns filmer på Kristin springandes och tjoandes i storstövlar men jag valde en snäll variant till bilden i denna lucka. Kristin tillsammans med min uppfödning L.Q.Eddie som jag senare sålde på auktion och nu är aktiv tävlingshäst. Tack Kristin för alla fina minnen med dig - fler ska det bli!"

/ Linette (L.Q.Kallblodsuppfödning)

LUCKA 17

"Tar mig tillbaka till 20 hektiska timmar mellan 3:e och 4:e maj 2022, när mina båda ston tyckte det var dags att föla efter varandra. Jag hade vakat på min Järvsö Magda i några dagar, då det var hennes första föl hos mig och jag kunde inte tyda alla hennes tecken än. Medan jag samtidigt höll ett öga på min Lassas Busan, som alltid fölar minst 10 dagar tidigare än beräknat… åh även denna gång hade Busan bråttom och jag såg tydligt att hon var på g och några timmar senare föddes vackra Turmalina (e: B.W.Modde). Efter fölning var mamma lite Busan utmattad, men med lite hjälp från bästa veterinären Anna i grannbyn så var hon på benen och jag trodde jag skulle få pusta ut lite. Men då bestämde sig Magda för att hon minsann inte tänkte vänta längre hon heller! Hon fölade ute och jag kunde lugnt övervaka hela fölningen på en sten i hagen, medan Magda visade hur en "mönsterfölning" ser ut. Så var också fina Malakita (e: Horgen Tore) född. Dessa två tuffa småtjejer följdes sedan åt i nästan två år innan de skildes åt. De båda klarade sina premielopp lätt i år och nästa år väntar en spännande treårssäsong! Vad vore avel, utan alla dessa minnen av alla ens underbara föl och tron på framtiden säg?!"

/ Kristin (Vitterarv gård) 

LUCKA 20

"En grej vi haft på vår uppfödar-bucket list och som vi drömt om att genomföra någon gång, är att sälja häst på en stor auktion. När kallbloden släpptes in på Kriterieauktionen i Stockholm för första gången 2017 så visste vi att vi också ville dit, vilken häftig grej att göra! Det föll sig också så passande att vi hade fått en vacker fuxhingst med stammen Hellin Faxen – Tekno Odin samma år, så planen var utstakad direkt; han ska till nästa års Kriterieauktion. Ivarsfenomen förbereddes under sommaren -18 och vi åkte de 55 milen ner till Stockholm i september för att sälja vår fina ettåring. Det var en speciell känsla att leda upp honom till ringen och lämna över tyglarna till mannen som ledde fram honom för publiken. Målet uppnått, check på den!".

/ Emma och Anna (Ivarshästarna)

LUCKA 21 

"Det lackar mot jul och nytt år och här kommer min sista lucka. För två år sedan summerade jag mitt hittills bästa år som uppfödare, mycket tack vare killen på bild. När mina uppfödningar startar är jag oftast galet nervös, speciellt om de är tippade som favoriter.Den pirrigaste starten, som också blev den största uppfödarsegern, var påskdagen 2022 när L.Q.Widde startade på V75 som storfavorit, med TV-reportage om häst och team inför. Vi hade en tanke om att åka ner för att se loppet på plats, men just den natten födde Qvadrina en helsyster till Widde här hemma och det kändes inte som läge att åka hemifrån med allt vad det innebär med nyfött föl. Jag kan ångra det i efterhand såklart, det hade varit otroligt att få vara på plats. Loppet blev en upplevelse även hemma i soffan med hela familjen samlad. Jag minns att jag började gråta när jag såg att Widde svarade på kuskens kommando i sista sväng och förstod att han nog skulle vinna. Vi skålade med bubbel efter målgång och jag kunde inte sluta gråta. Jag kan fortfarande titta på loppet ibland när det känns tungt med hästarna och det ger mig alltid tårar i ögonen och hopp om framtida uppfödarsegrar. Apropå framtid fyller hans helsyster, som föddes den där dagen, 3 år vid årsskiftet och har hon bara fått en liiiiten gnutta av storebrors vinnarskalle så är jag nöjd".

/ Linette (L.Q.Kallblodsuppfödning)

LUCKA 22

"Hos oss brukar vintrarna oftast innehålla rejäla mängder snö då vi bor i ett område som får så kallade "snökanoner" regelbundet. Vid dessa tillfällen så har det fallit 65-95cm snö på ett dygn. Detta gör att fölen som växt upp hos oss brukar ha tränat djupsnöträning tillsammans. Jag kan väl kanske inte påstå att just att skotta efter dessa snökanoner är det mest positiva uppfödarminnena... Men det är härligt med riktiga vintrar i hagarna! Att slippa lera och is utan ha fint snöunderlag är en ynnest. Hästarna verkar trivas även de kallare dagarna, bara det finns mat såklart. På denna bild från 2022 busar/tränar Davidson R.F. och Fantastisk R.F. i den nyfallna snön. Dessa två herrar fyller tre år nu vid årsskiftet och vi hoppas att de ska bjuda oss på nya fina uppfödarminnen under sina kommande karriärer. Jag hoppas även att bilden ska bidra med lite julstämning då detta är den sista luckan från oss på R.F. Kallblodsuppfödning. Med önskningar om en God Jul och ett Gott slut!"

/Frida (R.F. Kallblodsuppfödning) 

LUCKA 23

"Här kommer en liten julhälsning från mig och mina hästar i Vitterarv idag! Mina ston och deras avkommor är som en del av min familj och jag har ofta flera generationer tillsammans. Jag tror att mina hästar mår bra av att gå tillsammans året om i stora hagar, som uppmuntrar till mycket rörelse och stimulans. Fölen blir trygga och starka! För ögonblicket har jag två avkommor, Beryll och Melefyr hemma efter Lassas Busan samt Sol Blända dottern efter min bortgångna Eld Vira. Blända är femte generationen ur den moderstammen som är född i Vitterarv och förgyller min tillvaro med långa skogsridturer. Så mycket av min vardag består av pyssel och jobb med mina ston och deras föl, långt ifrån tävlingsbanor och uppståndelse. Men drömmarna om att föda upp nästa stjärna, brinner lika stark varje gång man formar en ny avkomma! Åh som ni ser, så föder jag bara upp pussgurkor… ett vinnande koncept tänker jag!"

/Kristin (Vitterarv gård) 

LUCKA 24 

"Såhär på julafton plockar vi fram det sorgligaste men samtidigt vackraste minnet vi har:Ivarsblommas födelse.Att förlora ett sto är på något vis det värsta som kan hända. Ett föl har man inte hunnit lära känna ännu och det blir inga vidare komplikationer för stoet att mista sin unge. Men när Ivarsblomma föddes så somnade hennes mamma Bralinda in strax därefter, och jag stod ensam kvar med en spenslig liten fölunge vid min sida… Ett dygn senare var jag snart beredd att ge upp, hur skulle jag orka mata henne varje timme dygnet runt i flera veckor?!Vi försökte få tag i en amma via Ammajourens annonser men det var inte helt lätt att hitta någon passande, halvt om halvt på chans så kontaktade jag Stall Ray i Umeå som hade ett sto som fölat två veckor tidigare. Kan hända hade det gått för lång tid, kan hända var det alldeles för långt bort (knappt 40 mil)…Men de fantastiska människorna på Stall Ray kom med stoet Diva redan nästa dag, och trots att det var en ny situation för alla inblandade (stoets ägare, mig samt behandlande veterinär) så lyckades vi med hjälp av ammaprotokollet få Diva att ta sig an lilla Blomma.Ögonblicket när hon äntligen suger tag i spenen och börjar dia sin nya mamma…oslagbart!!Av alla starka känslor man upplevt i sitt uppfödarliv så slår det här det mesta!Och nu står Ivarsblomma i stallet, dräktig med Tangen Bork och ska få sin första egna fölunge till våren. Jag hoppas det blir en historia utan lika mycket dramatik som när hon själv kom till världen!"

/Emma och Anna (Ivarshästarna) 


Det var våra minnen för denna gång, hoppas ni uppskattade läsningen!
Nu närmar det sig årets sista dag och vi kommer som vanligt summera årets framgångar för våra uppfödningar med ett inlägg här, alltid lika roligt att räkna ihop segrar och placeringar.

Hoppas ni njuter av ledighet och mycket hästmys! / Linette, Frida, Kristin, Emma